Van meer actieve betrokkenheid tot co-creatie. Hoe betrek je burgers bij de besluitvorming? Veel gemeenten willen burgers wel laten participeren, maar zoeken naar de geschikte vormen daarvoor. En bestaan er mogelijkheden om burgers mee te laten denken en mee te laten praten, zonder dat ze direct op de stoel van bestuurders zitten? Wij helpen gemeenten, provincies, andere overheden, waterschappen en andere organisaties bij het verhogen van de participatie.

Wat levert het op:
1. Versterkte legitimiteit van besluiten: bouw op een breed maatschappelijk draagvlak
2. Omarm creativiteit en innovatieve oplossingen: integreer meer perspectieven
3. Saamhorige lokale gemeenschap: meer sociale cohesie door samen op te trekken

Vormen burgerparticipatie: bereik een brede en diverse doelgroep

Hoe ga je het gesprek aan met een zo breed en divers mogelijke doelgroep, bijvoorbeeld in de gemeente of provincie? De ene groep laat zich traditioneel makkelijker bereiken dan de andere. Sterker nog, een groot deel van de bewoners of andere burgers lijkt nauwelijks open te staan voor communicatie.

Hoe ga je daar in de praktijk mee om? Specifiek als je de burgerparticipatie wilt verhogen, om de besluitvorming te versterken. Dat is waar we sterk in zijn, dankzij de verschillende vormen van participatie. Verlaag de drempel om mee te doen, kies andere kanalen dan je gewend bent en maak het bijvoorbeeld interactief. Daarmee tackle je de uitdagingen die gemeenten, provincies, andere overheden, waterschappen en andere organisaties zoals die van jou ervaren. 

4 vormen van burgerparticipatie

Digitale participatieplatformen

Bereik jongeren en mensen die meestal niet naar fysieke bijeenkomsten komen. Gebruik een digitaal participatieplatform om online de deuren open te zetten. Rol de rode loper uit, waarmee je het zo makkelijk mogelijk maakt om mee te praten.

Of om mee te lezen en te luisteren, bijvoorbeeld naar online lezingen. Of ontwikkel infographics en animatievideo’s, die helder uitleggen wat de plannen zijn. Kies andere kanalen dan traditioneel of gebruik ze als aanvulling op de reguliere communicatie.

Benut het enorme bereik dat je online kunt creëren, met minder inspanning dan de organisatie van een evenement waar vervolgens weinig mensen op afkomen. Een participatieplatform is een vorm van burgerparticipatie die vooral in de eerste fase van plannen veel waarde toevoegt. 

Co-creatieworkshops

Merk je dat de wil bij betrokkenen bestaat om mee te denken en mee te werken? Organiseer co-creatieworkshops. Ga samen aan de slag met de uitdagingen, concrete plannen of met het beleid voor specifieke projecten.

Door burgers of anderen te betrekken tijdens de workshops ontstaat er een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid. Betrokken burgers worden via deze vorm van burgerparticipatie uiteindelijk ambassadeurs voor de plannen die jullie samen maken. 

Open Space-technologie

Gebruik Open Space-technologie of organiseer bijvoorbeeld een hackathon. Nodig een grote groep mensen uit en stimuleer die om zelf onderwerpen aan te dragen. Ga daarover met elkaar in gesprek. Dat zal leiden tot een energieke en productieve discussie.

Creëer een open platform, op een fysieke locatie of online. Ga met elkaar het gesprek aan en zorg dat de besproken thema’s opvolging krijgen, bij de ontwikkeling van het beleid. Ervaar hoe de betrokkenheid toeneemt, als deelnemers resultaat zien van hun inbreng.

Burgerjury’s en -panels

Selecteer een representatieve groep burgers, bewoners of andere betrokkenen. Bied ze de mogelijkheid om zich te verdiepen in het thema of een concrete uitdaging. Vraag de groep om advies, met argumenten ter onderbouwing van hun standpunten.

Een jury of panel van burgers vormt een afspiegeling van de gemeenschap. Het is daardoor een interessante vorm van burgerparticipatie, om de betrokkenheid bij heel veel meer mensen te vergroten. De ervaren afstand tot een burgerjury of burgerpanel is veel kleiner. 

Co-creatie van het mobiliteitsplan

Een concrete uitdaging die zich leent voor deze vormen van burgerparticipatie is de ontwikkeling van een mobiliteitsplan. Wij hielpen een provincie die daarmee worstelde.

Tijdens een co-creatieworkshop kwamen de belangrijkste uitdagingen op tafel te liggen. Daarmee gingen we aan de slag. Burgers en ambtenaren werkten samen aan het in kaart brengen van de situatie, aan denkrichtingen voor de oplossing en aan de concrete uitwerking daarvan. Op die manier droegen we bij aan een effectieve en creatieve oplossing, waar betrokkenen zich in gehoord voelden. 

Inclusiever dankzij de PRISMA-aanpak

De verschillende vormen van burgerparticipatie leveren de beste resultaten op bij een hoge mate van transparantie en volledigheid van de rapportage. Bovendien is het belangrijk om inclusief te ‘werven’ als het gaat om deelnemers aan de verschillende initiatieven.

Wij volgen onderzoeken naar bijvoorbeeld de beste aanpak, op basis van de PRISMA-technologie die binnen gezondheidswetenschappen al veel gebruikelijker is. Zo komen we tot een inclusieve benadering, bijvoorbeeld om gemeenten en provincies te helpen de participatie te verbeteren. 

Wij houden rekening met zowel demografische factoren, geografische aspecten, beschikbare modellen en best practices en de inzet van technologie. We kennen uitdagingen, beperkingen en facilitators, waarmee we een aanpak ontwikkelen die de verschillende vormen van burgerparticipatie ondersteunt. 

Welke vorm van burgerparticipatie kies jij?

Wij kennen de verschillende vormen van burgerparticipatie. Dus heb je een concrete uitdaging? Of ben je benieuwd naar de manieren waarop je het draagvlak, de saamhorigheid en de resultaten kunt verbeteren? Stel ons je vragen, dan vertellen we je graag meer.