De sleutel tot betere zorg en dienstverlening. Met meer patiënten participatie verbeter je de zorg en dienstverlening binnen de gezondheidssector. Maar, hoe pak je dat concreet aan? Patiënten zijn traditioneel ontvangers van zorg. Tegelijkertijd kun je ze betrekken als actieve deelnemers. Zo kom je tot innovatieve oplossingen, die beter aansluiten bij werkelijke behoeften. Wij leggen je graag uit hoe je dat aanpakt, met als resultaat:

1. Meer tevredenheid en betere resultaten dankzij verhoogde betrokkenheid
2. Versterking van het vertrouwen in zorginstellingen dankzij transparantie
3. Innovatie door co-creatie: het voordeel van vroeg in het proces patiënten betrekken

Hoe betrek je patiënten?

Het doel is meer patiënten participatie. Maar, hoe betrek je patiënten? Of zelfs nog een stap terug: hoe bereik je eigenlijk patiënten die je graag zou willen betrekken? Dat is een van de belangrijkste uitdagingen van patiënten participatie. Bovendien is het belangrijk om een representatieve deelname vanuit alle patiëntgroepen te creëren. Daarvoor dien je bijvoorbeeld taal- en cultuurbarrières te overwinnen. Of je moet zelfs omgaan met weerstand binnen de organisatie, tegen nieuwe participatie-initiatieven.

Worstel je bijvoorbeeld met het betrekken van niet-Nederlandssprekende patiënten in het gezondheidsprogramma? Met meertalige facilitators en visuele communicatiemiddelen lukt het om die barrière te overwinnen. Zo bereik je een bredere doelgroep, voor een goede afspiegeling van de verschillende patiëntgroepen. Het draagt bij aan betere resultaten vanuit patiënten participatie. 

Oplossingen voor uitdagingen in de gezondheidszorg

Binnen de gezondheidssector speelt bijvoorbeeld technologie een belangrijke rol om concrete uitdagingen aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld de integratie van technologie, een digitale gezondheidsrevolutie en Blockchain in de gezondheidszorg interessante kansen bieden. Zelfs robotica biedt mogelijkheden. Die digitalisering vraagt om meer participatie door patiënten, om hen te betrekken bij veranderingen die invloed hebben op wat zij in de dagelijkse praktijk meemaken.

We helpen organisaties binnen de gezondheidszorg bijvoorbeeld met:
1.
Focusgroepen met patiënten
Welke behoeften en voorkeuren leven er bij patiënten? Door focusgroepen samen te stellen wordt het makkelijker om met hen in gesprek te gaan. Zo krijg je inzicht in wat er speelt, zodat je verschillende perspectieven mee kunt nemen in nieuw beleid.
2. Een patiëntenadviesraad die meedenkt
Zoek je naar een meer structurele manier om met patiënten in gesprek te gaan, en te blijven? Stel bijvoorbeeld een adviesraad vast, die de patiënten participatie bevordert. Vraag de raad om mee te denken over beleid- en besluitvormingsprocessen.
3. Digitale platforms voor laagdrempelige participatie
Wil je de drempel voor participatie juist verlagen? Ontwikkel een digitaal platform. Dat maakt het breder toegankelijk, voor een gevarieerd publiek. Patiënten met meerdere achtergronden kunnen online hun ideeën, inzichten of uitdagingen kenbaar maken. 

Patiëntenparticipatie: herontwikkeling van de polikliniek

We hielpen bijvoorbeeld een ziekenhuis bij de herontwikkeling van een polikliniek. Daarvoor stelden we een patiëntenpanel samen. Zij kwamen bij elkaar, om hun ideeën en inzichten te delen. Dat leidde tot een herontwerp van het oorspronkelijke plan. Er werd meer rekening gehouden met de praktische behoeften bij patiënten. Vooral extra privacy in de wachtruimtes en betere bewegwijzering vormden belangrijke wijzigingen.

In een andere situatie ontwikkelden we een gezondheidsapp. Die bood patiënten de mogelijkheid om direct input te leveren, op basis van hun ervaringen. De input door patiënten leidde tot een beter ontwerp van de interface, die daardoor gebruiksvriendelijker werd. Het werd makkelijker om de app te gebruiken. Het gebruik nam aanzienlijk toe, waardoor de tevredenheid onder patiënten verbeterde. 

Patiëntenparticipatie en co-creatie

Patiënten participatie levert in brede zin significante verbeteringen op voor de kwaliteit van de zorg. Daarnaast draagt het effectief bij aan de tevredenheid onder patiënten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit studies die gepubliceerd werden in het Journal of Patient-Centered Research and Reviews.

Meer specifiek biedt co-creatie interessante mogelijkheden. Het helpt bijvoorbeeld bij het stimuleren van innovatie en bij de implementatie van nieuwe diensten. Dat blijkt uit onderzoek door Health Expectations

Dus werk je aan innovaties, zoals vooruitgang in mRNA-technologie? Of ontwikkel je PSMA PET-scans? Het is belangrijk om die ontwikkelingen breed te laten dragen, mede door patiënten. De inzet van patiënten participatie helpt om deze ontwikkelingen toe te lichten, te laten omarmen en op de juiste manier te introduceren.

Dat geldt zowel voor patiënten als intern binnen de organisatie. Hoe ga je om met veranderingen die impact hebben op de wijze waarop medewerkers met elkaar samenwerken? En wat doe je als technologie leidt tot onzekerheid, bijvoorbeeld over het voortbestaan van beroepen? Dat zijn uitdagingen waar we graag bij helpen. 

Voor meer patiënten participatie

Zoek je naar een manier om de patiënten participatie te verhogen, bijvoorbeeld binnen het ziekenhuis of een andere gezondheidsinstelling? Daar hebben we de expertise en ervaring voor in huis.

Stel ons je vragen, dan vertellen we je graag meer over de initiatieven waarbij we kunnen ondersteunen. Wij horen graag van je.