Meer betrokkenheid tussen burgers en overheden. Je wilt bruggen bouwen naar bewoners en andere burgers. Maar, hoe krijg je dat voor elkaar nu de kloof ten opzichte van overheden alleen maar lijkt te groeien? ‘Participatie’ lijkt een buzzwoord geworden, terwijl het een fundamentele pijler is van een gezonde democratie en een inclusieve samenleving. Wij helpen de participatie in de maatschappij te vergroten met praktische projecten die bijdragen aan meer verbinding. Met als resultaat:

1. Betere betrokkenheid bij burgers: dankzij inclusieve participatieprojecten
2. Breed gedragen besluitvorming: vanuit verschillende perspectieven
3. Sterkere gemeenschap: dankzij meer sociale cohesie en veerkracht

Hoe betrek je de samenleving bij je plannen?

Gemeenten en andere (semi)overheidsinstellingen staan voor complexe uitdagingen. Het betrekken van burgers valt niet mee. De opkomst bij traditionele participatie-evenementen is laag. Bovendien ontbreekt het aan diversiteit bij de deelnemers. Ook heerst er vaak algemene scepsis over het effect van hun inbreng. Hoe ga je daarmee om, als je nieuw beleid ontwikkelt?

Nederlanders hebben veelal het gevoel dat ze weinig invloed hebben op besluiten, terwijl die hen wel raken. Zelfs het kabinet herkent die uitdaging, dus werkt aan manieren om burgers meer te betrekken bij de besluitvorming.

Het wetsvoorstel ‘Versterking participatie op decentraal niveau’ maakt dat heel concreet. Dit stimuleert gemeenten om inwoners bij hun plannen te betrekken. Wij helpen gemeenten, andere overheden en andere organisaties om de burgerparticipatie op lokaal, regionaal en nationaal niveau te verbeteren. 

Praktische werkvormen die wél werken

Meer participatie in de maatschappij vraagt om andere praktische werkvormen. Door creatief en innovatief om te gaan met participatie lukt het om meer mensen te bereiken. Wij gebruiken bijvoorbeeld:

1. Digitale platformen voor burgerparticipatie
Een digitaal platform verlaagt voor veel burgers de drempel tot participatie in de maatschappij. Zij kunnen deelnemen door zich digitaal in te schrijven of aan te melden. Of door eenmalig een bijdrage te leveren. Dat vraagt minder inspanning dan een traditionele inloopavond. Bovendien bereiken we een breder publiek, bijvoorbeeld via social media en andere online kanalen. 

2. Interactieve workshops om aan deel te nemen
Is de motivatie om deel te nemen groot, maar ontbreekt het aan het vertrouwen dat er met de inbreng ook daadwerkelijk wat gedaan wordt? Verander dan de vorm, bijvoorbeeld naar een interactieve workshop. Op die manier kunnen burgers deelnemen aan een actieve sessie. Die verandering van vorm haalt veel van de scepsis weg, waardoor je werkelijk in gesprek komt met burgers.

3. Town hall meetings voor iedereen
Of organiseer een town hall meeting, waarbij iedereen welkom is. Zet de deuren letterlijk open en rol de rode loper uit voor iedereen die mee wil praten. En voor iedereen die mee wil komen luisteren, als een laagdrempelig alternatief. Met de juiste aanpak, communicatie en presentatie lukt het om een meer divers en meer inclusief publiek te bereiken.

Het is belangrijk om vooraf duidelijk te communiceren wat burgers kunnen verwachten van hun participatie in de samenleving. Neem hun inbreng serieus en leg uit hoe je als gemeente of andere instelling aan de slag gaat met de verzamelde inzichten. Leg bijvoorbeeld uit dat het je doelstelling is om te leren van de bijdragen, zelfs als dat niet direct impact heeft op concrete plannen. 

Tip: wil je de participatie in de maatschappij verbeteren? Selecteer initiatieven waarbij burgers daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Experimenteer met nieuwe vormen van participatie, bijvoorbeeld digitaal. Koppel de resultaten van de inbreng terug aan burgers, om het vertrouwen verder te versterken. 

Digitale burgerbegroting in Parijs

Zowel in Nederland als internationaal ontstaan steeds meer geslaagde voorbeelden van participatie in de maatschappij. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de digitale burgerbegroting in Parijs. Dat project laat zien dat inwoners graag bijdragen, als je ze de kans biedt om hun de manier van hun voorkeur mee te doen. Er was sprake van een gereserveerd budget door de stad, waarvoor burgers uit meerdere voorstellen konden kiezen. Ze lazen daar online over, konden er commentaar op geven en konden de projecten steunen. Er volgde een stemproces, waardoor de uiteindelijke invulling breed gedragen werd.

Ook de gemeenten Leuven en bijvoorbeeld Almere betrokken op die manier burgers. Er werden meer dan 3.000 stemmen gehoord, om tot beleid te komen dat op veel steun kan rekenen. In Leiden lukte het zelfs om bijna 4.500 bewoners te betrekken bij een stadsontwikkelingsproject. En in Amstelveen co-creëerden de gemeente met bewoners een groenere omgeving. 

Onderzoek bewijst dat het werkt

Wij baseren ons op ervaringen in de praktijk, net als op wetenschappelijke studies en andere onderzoeken naar de effectiviteit. Zo doen we inspiratie op voor nieuwe werkvormen, voor meer participatie in de samenleving. Uit de onderzoeken blijkt bijvoorbeeld hoe burgerparticipatie de effectiviteit van opsporing kan versterken. Vanuit onze brede oriëntatie verzamelen we zoveel mogelijk relevante input om tot praktische inzichten en ideeën te komen. 

Meer participatie in de maatschappij

Je wilt stimuleren tot meer participatie in de maatschappij. Maar, hoe pak je dat aan? Wij hebben de expertise, ervaring én de motivatie om daarmee aan de slag te gaan. Stel ons je vragen, dan vertellen we je graag meer.