Samen bouwen aan meer betrokken burgers? Hoe verklein je de afstand tot burgers? Innovatieve initiatieven tot participatie door de overheid krijgen meer voor elkaar. Gebruik bijvoorbeeld interactieve platforms, workshops en inspraakavonden om burgers te betrekken bij beleidsvorming en projecten. Zo creëer je meer draagvlak, neem je betere besluiten en bouw je aan een sterkere (lokale) democratie. Met als voordeel:

1. Meer betrokkenheid bij burgers: zij voelen zich gehoord en serieus genomen
2. Betere besluitvorming dankzij diverse inzichten en lokale kennis
3. Versterking van de (lokale) democratie: voor meer vertrouwen in de overheid

Hoe verbeter je de opkomst bij initiatieven?

Initiatieven voor meer participatie door de overheid zijn niet nieuw. Wel is de opkomst traditioneel laag, bijvoorbeeld tijdens inspraakavonden. Bovendien ontbreekt het aan diversiteit, waardoor een deel van de burgers niet of nauwelijks gehoord wordt. Hoe ga je daarmee om? En hoe dicht je de kloof tussen de overheid en burgers?

Het valt niet mee om een stadsplein opnieuw in te richten als je niet weet wat inwoners van de gemeente belangrijk vinden. En op provinciaal niveau verbetert de stedenbouwkundige besluitvorming als je bewoners weet te betrekken. 

Veel mensen hebben het gevoel weinig invloed te hebben op de besluiten die hen wel raken. Met het wetsvoorstel ‘Versterking participatie op decentraal niveau’ is de verantwoordelijkheid bij gemeenten komen te liggen. Zij zoeken als lokale overheid veelal naar manieren om de participatie te verbeteren. Wij ontwikkelen oplossingen voor bijvoorbeeld co-creatie, als alternatief voor de veelal passieve inspraakavond die niet tot de gewenste resultaten leidt. 

Uit onderzoeken van bijvoorbeeld Deloitte blijkt dat vooral uitdagingen op het gebied van woningnood, stikstofproblemen, de energietransitie, armoede en nationale veiligheid zich goed lenen voor meer participatie. De complexiteit van de vraagstukken vraagt om innovatieve oplossingen en doortastend beleid. Het is dan essentieel om als (lokale) overheid een brug te bouwen naar burgers. 

Op 3 manieren innovatief aan de slag

Zoek je als overheid naar ideeën om de participatie te verbeteren?
Wij helpen gemeenten, provincies en andere overheden concreet met:

1. Online participatieplatformen
Online alternatieven voor traditionele vormen van participatie bieden de mogelijkheid om makkelijker meer mensen te bereiken. Wij helpen gemeenten en andere overheden die participatie willen stimuleren bijvoorbeeld met polls, enquêtes, optieanalyses en interactieve kaarten. Dat biedt de mogelijkheid om te communiceren met de gemeenschap, feedback te verzamelen en (lokale) prioriteiten in kaart te brengen. 

2. Samenwerkingen tussen verschillende sectoren
Een interessant voorbeeld van de samenwerking tussen verschillende sectoren is Earth Valley in Amersfoort. Daar werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan maatschappelijke vraagstukken. Ze buigen zich bijvoorbeeld over de duurzame leefomgeving, woningbouw, mobiliteit, klimaatadaptatie en de energietransitie. 

3. De inzet van kunstmatige intelligentie (AI)
Wij zijn sterk in participatie en in innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Dat betekent dat we bijvoorbeeld content kunnen laden coderen en modereren, om burgerbijdragen in goede banen te leiden. Het filtert ongepast taalgebruik, herkent dubbelingen en doet codesuggesties. Dat maakt het makkelijker om grote hoeveelheden data te verwerken, tot inzichten waar je als overheid wat aan hebt. 

Echte invloed in Amsterdam

Zowel in Nederland als internationaal laten verschillende voorbeelden zien hoe burgerparticipatie bijdraagt aan betere besluitvorming. Dus werk je aan initiatieven voor participatie vanuit de overheid? Stimuleer bijvoorbeeld democratische vernieuwingen zoals in België, tijdens de G1000-burgertop. Die werd  georganiseerd om te onderzoeken of burgers in staat waren om besluiten te nemen over politiek gevoelige onderwerpen. Het experiment zette aan tot een publiek debat over de kloof tussen de burger en de politie. Later werd in een lokale gemeenschap in België daadwerkelijk een burgerraad geïnstalleerd, als aanvulling op de gekozen bestuurders.

Bij ons in Nederland in Amsterdam wordt burgerparticipatie al veel langer gezien als een structurele aanpak. Het is een methode om burgers te informeren en beter te betrekken. Dat lukt via verschillende instrumenten en platformen. Zo krijgen burgers een stem in uiteenlopende vraagstukken. Daarmee zoekt de gemeente via participatie vanuit de overheid naar een effectieve en inclusieve benadering. 

Meer vertrouwen in het openbaar bestuur

Initiatieven tot participatie door de overheid dragen bij aan meer vertrouwen in het openbaar bestuur. Dat geldt bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie. Een onderzoek door de Open Universiteit laat zien dat het vertrouwen in de representatieve democratie afneemt. Participatie door burgers lijkt een interessante oplossing. Dit verbetert de relatie tussen burgers en overheden, waardoor het vertrouwen weer toeneemt. 

Hulp bij participatie door de overheid

Heb je ervaring met participatie vanuit de overheid? Maar merk je dat dit beter kan? Of zoek je inspirerende ideeën en een innovatieve aanpak om hier (weer) mee aan de slag te gaan?

Dat is waar we sterk in zijn. Wij hebben de expertise, ervaring en motivatie om het verschil te maken. Stel ons je vragen, dan vertellen we je graag meer over onze aanpak.