Versterk burgerparticipatie voor een breder draagvlak. Creëer inclusieve participatieprocessen die bijdragen aan duurzame oplossingen en een sterker gemeenschapsgevoel. Wij zijn een adviesbureau voor het sociaal domein. Dat betekent dat we gemeenten, provincies en andere instellingen en organisaties helpen bij transformaties en concrete vraagstukken.
Wat levert het op:
1. Meer transparantie en verhoogd vertrouwen: betrek burgers
2. Innovatieve oplossingen: creatief voor complexe maatschappelijke vraagstukken
3. Duurzaam beleid: dat aansluit bij de behoeften en wensen van de gemeenschap
Bij beperkte betrokkenheid en een diversiteit aan belangen
Wanneer schakel je een adviesbureau voor het sociaal domein in? We helpen bijvoorbeeld gemeenten, andere overheden en organisaties die last hebben van beperkte betrokkenheid. Of van een diversiteit aan belangen.
Dus denk je aan een transformatie in het sociaal domein, zoals het aanpakken van een plein? En valt de opkomst bij een inspraakavond enorm tegen, maar weet je niet goed waarom?
Of merk je bij de ontwikkeling van een nieuw recreatiegebied dat de belangen van lokale ondernemers, bewoners en milieugroeperingen niet op één lijn liggen? In die gevallen kan ons advies voor het sociaal domein helpen. Het zijn uitdagingen die we kennen, en waar we de oplossingen voor hebben.
Schakel een adviesbureau voor sociale vraagstukken in, bijvoorbeeld als je merk dat effectieve communicatie tussen de overheid en burgers een struikelblok vormt. Zonder de juiste aanpak ontstaat er weerstand en onbegrip. Dat draagt niet bij aan het brede draagvlak, dat wel nodig is om bijvoorbeeld nieuwe regels voor afvalinzameling in te voeren.
Ons advies voor het sociaal domein
We zijn jouw ervaren adviesbureau in het sociaal domein. Dat komt door onze jarenlange ervaring met sociale vraagstukken, onze expertise om draagvlak te creëren en onze motivatie om samen tot betere besluiten te komen. Concreet werken we bijvoorbeeld aan:
1. Tientallen procenten meer betrokkenheid
Het is zonde als bewoners of andere betrokkenen zich niet betrokken voelen, bij de plannen die je ontwikkelt. Wij helpen de betrokkenheid te vergroten, bijvoorbeeld met creatieve strategieën zoals een digitaal participatieplatform. Daarnaast organiseren we interactieve workshops, waarmee we een breed publiek bereiken. Zo neemt de betrokkenheid met tientallen procenten toe. Dat voorkomt een lege inspraakavond, terwijl het thema onderhuids wel degelijk leeft.
2. Gezamenlijk plan dankzij bemiddelingsgesprekken
Als verschillende stakeholders en betrokkenen elkaar niet weten te vinden kunnen ze maar moeilijk tot elkaar komen. Wij ontwerpen de processen om constructieve dialogen te faciliteren. Zo brengen we de verschillende betrokkenen met elkaar in gesprek. Dat helpt bij onderling begrip en uiteindelijk bij het opstellen van een gezamenlijk ontwikkelplan. Wij brengen zelfs de meest verschillende partijen letterlijk dichter bij elkaar.
3. Duidelijke richtlijnen en Q&A-sessies
Wij helpen als adviesbureau voor transformaties in het sociaal domein bijvoorbeeld met heldere communicatie, vrij van jargon. Op die manier communiceer je duidelijke richtlijnen, om onbegrip te voorkomen. Bovendien bereik je op die wijze veel meer mensen binnen de gemeenschap. Specifiek ontwikkelen we bijvoorbeeld duidelijke richtlijnen en organiseren we Q&A-sessies. Zo heeft iedereen de kans om vragen te stellen. En volgt daar ook antwoord op.
Bewijs uit de praktijk en door de wetenschap
Onze inzichten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Als adviesbureau in het sociaal domein beschikken we over de praktijkervaring die bewijst dat wat we doen werkt. Dus helpen we een gemeente met de herinrichting van een stadspark? Dan trekken we daar lessen uit, die we toepassen bij volgende vraagstukken.
Op die manier leren we in de praktijk over de beste aanpak om de burgerbetrokkenheid verder te verhogen. We gebruiken innovatieve oplossingen, gebaseerd op inzichten in wat er werkelijk werkt. Tijdens inclusieve ontwerp sessies komen we tot unieke ontwerpen, waarbij we rekening houden met alle belangen. In het geval van een stadspark betekent dat bijvoorbeeld aandacht voor zowel recreatie als de flora en fauna. Op die manier betrekken we een brede gemeenschap.
Aan de andere kant baseren we ons op de wetenschap, die steeds tot nieuwe inzichten komt. Voorname vakbladen zoals het Journal of Community Engagement en de Public Administration Review vormen belangrijke bronnen voor onze vakmensen. De inzichten die daar worden gedeeld vormen de basis om een vertaalslag naar de praktijk te maken.
Ten slotte zoeken we actief naar samenwerkingen met andere instellingen en nationale programma’s op het gebied van innovatie en burgerparticipatie. Op die manier blijven we op de hoogte van wat er speelt en hoe we daar in de praktijk mee aan de slag kunnen. We spelen een leidende rol als adviesbureau voor sociale vraagstukken, en daar zijn we trots op.
Schakel een adviesbureau voor het sociaal domein in
Benieuwd of we jou kunnen helpen met een maatschappelijk vraagstuk? We zijn sterk in het sociaal domein, zoals voor gemeenten, provincies, andere overheden en bijvoorbeeld waterschappen. Daarnaast staan we open voor andere uitdagingen, zolang het gaat om sociale vraagstukken.
Stel ons je vraag of leg een casus voor. De kans is groot dat we aanknopingspunten zien. Of al eens werkten aan een vergelijkbare uitdaging. Dat betekent dat we het vraagstuk graag met je aangaan, om samen tot de gezochte oplossing te komen.