Voldoe aan de nieuwe Omgevingswet. De nieuwe Omgevingswet uit 2022 is bedoeld om het omgevingsrecht te vereenvoudigen en te bundelen. Het doel is een meer integrale benadering van de fysieke leefomgeving. Daarbij staat de kwaliteit van die omgeving centraal, op basis van een duurzame ontwikkeling. Burgerparticipatie is daarbij van groot belang. Ben je benieuwd hoe je burgerparticipatie binnen de Omgevingswet organiseert? Wij helpen je er graag bij.
Wat levert het op:
1. Democratische besluitvorming dankzij participatie
2. Benut kennis en expertise uit de lokale gemeenschap
3. Creëer meer draagvlak voor beleid en plannen binnen de Omgevingswet
Hoe bereik je zoveel mogelijk burgers?
Veel gemeenten, organisaties en instellingen worstelen met de methoden om veel burgers te bereiken. Hoe bereik je een brede groep burgers? En hoe ga je om met tegenstrijdige belangen? Als er een kloof dreigt te ontstaan (of is ontstaan) kan dat leiden tot het uitsluiten van groepen bij participatie-initiatieven. Dat is zonde, omdat het juist van waarde is om zoveel mogelijk burgers en groepen te betrekken.
Traditionele en digitale methoden
Wij combineren traditionele en digitale methoden om de Omgevingswet en participatie hand in hand met elkaar te laten gaan. Zo verbeteren we de burgerparticipatie, als het zaken betreft die te maken hebben met de Omgevingswet.
We zorgen voor maximale betrokkenheid, bijvoorbeeld met live evenementen, werksessies op locatie en digitale platforms. Voor alle initiatieven geldt dat die zowel toegankelijk als gebruiksvriendelijk zijn, dus altijd laagdrempelig. Op die manier verhogen we de participatie, voor alles wat met de Omgevingswet te maken heeft. Bovendien zijn we gespecialiseerd in het verzoenen van tegenstrijdige belangen en het bereiken van consensus.
Voorbeelden: participatie onder de Omgevingswet
Met de nieuwe Omgevingswet is participatie belangrijker dan ooit. Hoe gaan we daar in de praktijk mee om, bijvoorbeeld voor gemeenten, waterschappen en andere organisaties en instellingen? Dit zijn drie voorbeelden van een mogelijke inzet.
Interactieve workshops in de gemeente
Stel dat een gemeente ons vraagt om hulp bij de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan. Dan is het belangrijk om rekening te houden met zowel de behoeften tot stedelijke uitbreiding, als de wensen van de lokale gemeenschap. Die wil bijvoorbeeld vooral de groene ruimtes behouden.
Dan organiseren we een reeks interactieve workshops. De gemeente nodigt bewoners uit om hun visie op de toekomstige ontwikkelingen te delen. De sessies vullen we aan met online platformen, waar burgers hun ideeën en feedback kunnen indienen. Zo kan iedereen deelnemen, zelfs wie er niet fysiek bij kan zijn.
We gebruiken een interactieve kaart, waarop bewoners specifieke gebieden kunnen aanwijzen die zij belangrijk vinden om te behouden of juist te ontwikkelen. Door daar een ideeënbus-functie aan te koppelen lukt het om mensen suggesties te laten doen voor specifieke verbeteringen.
Mogelijk ontdek je op die manier stukken land die door de gemeenschap als essentieel worden gezien. Bijvoorbeeld voor het behoud van de lokale biodiversiteit of als recreatiegebied. Dankzij de directe feedback van de gemeenschap kun je die gebieden markeren als niet-ontwikkelingszone, om weerstand te voorkomen.
Mobiele participatie-eenheden in het waterschap
Werk je als waterschap aan een grootschalig dijkversterkingsproject? Dat heeft grote impact op de lokale gemeenschappen. Daarom is het belangrijk om een effectieve participatiestrategie te implementeren. Zorg voor inspraak en participatie, zoals dat belangrijk is binnen de nieuwe Omgevingswet.
Introduceer bijvoorbeeld mobiele participatie-eenheden, die naar de verschillende locaties langs de dijk trekken. Het zijn mobiele punten voor informatie en feedback. Bewoners kunnen er hun zorgen uiten, vragen stellen en suggesties delen. Participatie en de Omgevingswet gaan op die manier heel mooi samen.
Gebruik de informatiepunten om informatie te verstrekken en bijvoorbeeld groepsdiscussies te organiseren. Of neem enquêtes af, om diepgaande inzichten te verzamelen. Zorg dat er deskundigen van het waterschap aanwezig zijn, om vragen te beantwoorden en technische informatie te verstrekken.
Digitale participatieplatformen en het stadsdeel
Werk je als stadsdeel aan de grootschalige renovatie van de openbare ruimte? Dan is participatie verplicht binnen de nieuwe Omgevingswet. Zorg dus voor voldoende burgerparticipatie. Wil je de leefbaarheid en veiligheid verbeteren? Houd rekening met de diversiteit van de bevolking en speel bijvoorbeeld in op een breed gebruik van internet in het stadsdeel.
Ontwikkel een digitaal participatieplatform, speciaal ontworpen voor het project. Nodig bewoners uit om hun feedback te geven, ideeën te delen en zich te abonneren om op de hoogte te blijven van de voortgang.
Combineer het platform met een aantal interactieve tools, zoals een virtuele kaart. Maak het mogelijk om specifieke punten te markeren voor verbetering. Misschien kunnen bewoners aangeven waar verlichting, groenvoorzieningen of speelplaatsen op hun plek zijn. Of voeg een forum toe, voor zowel een open discussie als de uitwisseling van ideeën.
Je creëert het platform om input te verzamelen en daarna een lijst met prioriteiten op te stellen. Gebruik de meest genoemde punten door de gemeenschap. Dan zorg je ervoor dat het renovatieplan straks aansluit bij de wensen en voorkeuren van bewoners.
Participatie binnen de Omgevingswet
Ga je aan de slag met de Omgevingswet en zoek je naar participatie? Dat helpt conflicten te voorkomen of vindt de oplossing voor weerstand die al bestaat. Bovendien draagt het bij aan innovatieve en creatieve oplossingen, waardoor je samen tot betere plannen komt.
Geef bewoners verantwoordelijkheid en eigenaarschap, zodat ze de plannen en het beleid zullen omarmen. Doe andersom een beroep op hun aanpassingsvermogen en flexibiliteit, door ook zelf aan te tonen waar de bewegingsruimte zit.
Aan de slag met burgerparticipatie bij de Omgevingswet
Wil je aan de slag met burgerparticipatie binnen de Omgevingswet? Wij helpen je graag.
Of stel ons je vragen, dan vertellen we je meer over onze ervaringen.