Bouw bruggen met de gemeenschap. Met de juiste omgevingscommunicatie krijg je veel meer voor elkaar. Gebruik communicatiestrategieën die de betrokkenheid verhogen, de transparantie verbeteren en de tevredenheid vergroten. Wij helpen bijvoorbeeld gemeenten, provincies en semioverheidsinstellingen en organisaties zoals waterschappen. Benieuwd hoe je het best communiceert met de omgeving? Wij helpen je graag.
Wat levert het op:
1. Verhoog de publieke betrokkenheid
Innovatieve participatietools en -platforms helpen de publieke betrokkenheid te verhogen. Organiseer bijvoorbeeld een digitale inspraakavond of gebruik een interactieve kaart. Dat zorgt voor een toegankelijke en inclusieve dialoog met de gemeenschap.
2. Werk aan meer transparantie en vertrouwen
Verbeter de omgevingscommunicatie, met meer aandacht voor transparantie. Zorg voor regelmatige updates en open feedbackloops. Dat versterkt ondertussen het vertrouwen door burgers, bewoners en andere stakeholders.
3. Los conflicten op voordat ze ontstaan
Minimaliseer potentiële geschillen en waarborg de positieve voortgang van het project. Met onze proactieve conflictbemiddeling gebruik je communicatie die bijdraagt aan het voorkomt van conflicten, voordat ze ontstaan.
Voorkom onnodige uitdagingen
Verkeerde omgevingscommunicatie leidt tot uitdagingen die eigenlijk niet nodig zijn, maar (sterk) bijdragen aan de publieke ontevredenheid. Ze belemmeren de voortgang van projecten, dus probeer die op voorhand te voorkomen. Typische uitdagingen zijn:
1. Weerstand tegen verandering
Burgers, bewoners en gemeenschappen kunnen sceptisch zijn over veranderingen. Of ze kunnen daadwerkelijk weerstand opbouwen tegen plannen. Weerstand ontstaat vooral als de voordelen niet duidelijk zijn of als betrokkenen zich niet gehoord voelen.
2. Informatie-overload
Voldoende informatie is belangrijk, maar te veel informatie leidt tot een informatie-overload. Vind de juiste balans, door betrokkenen goed te informeren zonder belanghebbenden te overweldigen met onnodige details.
3. Diversiteit in belangen
Houd rekening met een mogelijke diversiteit aan belangen en zorgen. Verschillende betrokkenen hebben andere belangen. Dat vraagt om een zorgvuldige en inclusieve benadering, met aandacht voor verschillende doelgroepen.
4. Digitale kloof
Verbeter de omgevingscommunicatie door een digitale kloof te voorkomen. Houd er rekening mee dat niet iedereen toegang heeft tot dezelfde digitale communicatiemiddelen. Of dat het soms aan digitale vaardigheden ontbreekt. Dat kan de betrokkenheid beperken.
Multi-channel maatwerk met feedback loops
In onze oplossingen voor omgevingscommunicatie verwerken we steevast een aantal specifieke pijlers. We zorgen bijvoorbeeld altijd voor een multi-channel aanpak, waarbij we zowel traditionele als digitale communicatiekanalen inzetten. Dat voorkomt een eventuele digitale kloof. Het biedt iedereen de gelegenheid om mee te praten, waardoor de betrokkenheid sterk toeneemt.
Daarnaast zorgen we voor maatwerk, door rekening te houden met de specifieke situatie. Dit betekent bijvoorbeeld dat we de gemeenschap in kaart brengen, aan de hand van belangen en zorgen. Vanuit de behoeften bij bewoners of andere burgers ontwikkelen we aangepaste communicatieplannen, die daar goed rekening mee houden.
Met feedback loops halen we feedback en suggesties op. Daarmee zorgen we ervoor dat de gemeenschap zich gehoord en gewaardeerd voelt. Dankzij digitale en traditionele mechanismen zorgen we er ook hierbij voor dat iedereen deel kan nemen.
Ten slotte organiseren we trainingen en workshops. Daarmee ontwikkelen we de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen participeren. Door opnieuw online en offline te combineren verbeteren we de omgevingscommunicatie en nodigen we een brede doelgroep uit om mee te praten.
Bij weerstand tegen de plannen
Merk je ondanks alle omgevingscommunicatie dat er weerstand bestaat bij de gemeenschap? Ben je bijvoorbeeld bezig met de herinrichting van een stadspark, maar voelen bewoners zich onvoldoende betrokken? Een interactieve workshop kan helpen, net als een online platform.
Organiseer workshops om burgers en beleidsmakers letterlijk dichter bij elkaar te brengen. Gebruik het online platform om ook anderen een stem te bieden, ook al kunnen zij er niet bij zijn. Je vergroot op die manier het draagvlak, dankzij een andere vorm van omgevingscommunicatie. Door bewoners en burgers te betrekken is de kans groot dat de plannen uiteindelijk kunnen rekenen op goedkeuring.
Bewezen aanpak voor communicatie met de omgeving
Onderzoek door het Instituut Publieke Waarden (IPW) toont aan dat duurzame en waardengedreven oplossingen voor publieke problemen bijdragen aan de betrokkenheid. De combinatie van actieonderzoek, publieke ondernemingen en kennisontwikkeling dragen bij aan de verbetering van de publieke zaak. Juist door deze inzet op microniveau te organiseren lukt het om burgers, maatschappelijk ondernemers, professionals en gemeenten op één lijn te krijgen. Dat heeft uiteindelijk ook op meso- en macroniveau effect, waardoor de aanpak geschikt is voor allerlei uitdagingen.
Een concreet voorbeeld is een rapport van de Stichting Present Nederland. Daarin werd gezocht naar de onderscheidende en werkzame elementen in de aanpak. Het toont de impact van een geschikte aanpak voor omgevingscommunicatie, op de gemeenschap en de betrokkenheid bij burgers en bewoners. Wij gebruiken die inzichten om onze communicatievormen zo te kiezen dat ze optimaal bijdragen aan jouw doelstellingen.
Aan de slag met omgevingscommunicatie
Wil je aan de slag met omgevingscommunicatie die werkt? Wij weten hoe je burgers en bewoners betrekt bij je plannen en het beleid.
Stel ons je vragen. Of vertel ons waar je mee bezig bent. We horen graag van je.