Burgerparticipatie gemeente? De kloof tussen burgers en overheden is voelbaar, zowel landelijk als regionaal en zelfs lokaal. De afstand groeit groter, terwijl er allerlei communicatiemiddelen beschikbaar zijn om juist dichter tot elkaar te komen. Hoe komt dit? En belangrijker: hoe sla je de brug? Ontdek hoe meer burgerparticipatie voor de gemeente helpt om tot breed gedragen besluitvorming te komen. Met als resultaat:

1. Versterk het vertrouwen in de gemeente: dankzij betrokkenheid door burgers
2. Bereik duurzame en breed gedragen besluiten: die standhouden in de tijd
3. Verbeter de verantwoording: met een open dialoog of zelfs co-creatie

Lage betrokkenheid en sceptische houding

Veel burgers zijn sceptisch, als het gaat om het beleid van overheden. Dat geldt landelijk, maar net zo goed lokaal in de gemeente. Bovendien valt het niet altijd mee om een representatieve afspiegeling van de gemeenschap te bereiken, met ingezette communicatie.

Het gevolg? Lage betrokkenheid bij bewoners, bijvoorbeeld als er nieuwe plannen liggen om de ruimte opnieuw in te delen. Gemeenten zijn slecht op de hoogte van wat er werkelijk speelt bij burgers. En die burgers komen moeilijk uit hun starre houding, waardoor vooruitgang lastig is.

De diversiteit aan meningen en belangen kan het complex maken om tot goed beleid te komen. Zelfs als de verschillende inzichten beschikbaar zijn valt het niet altijd mee om die goed uit te lijnen. Burgerparticipatie in de gemeente kan daarvoor de oplossing bieden. 

Organiseer town hall meetings en participatieplatforms

Meer burgerparticipatie in de gemeente opent de dialoog tussen burgers en bestuurders. Ga het gesprek aan, door de deur letterlijk open te zetten. Of creëer online een kanaal, dat bewoners makkelijk kunnen gebruiken om hun ideeën te delen. Of om hun zorgen te uiten.

Wij ontwikkelen oplossingen waarmee we het gesprek makkelijker maken. Dat doen we op allerlei niveaus, zowel digitaal als fysiek en daadwerkelijk in de praktijk:

1. Organiseer town hall meetings
Open de deuren van het gemeente- of stadhuis. Letterlijk. Organiseer een town hall meeting, waarbij bewoners de kans hebben om mee te praten. Of leg ze persoonlijk uit wat de plannen zijn, welke overwegingen belangrijk waren en hoe de gemeente tot een besluit kwam. Burgerparticipatie in de gemeente bestaat op allerlei niveaus. Het draagt bij aan het vertrouwen, een breder bereik en een verbeterde verantwoording. 

2. Ontwikkel een digitaal participatieplatform
Ligt de drempel naar het gemeentehuis misschien te hoog? Ontwikkel een digitaal platform om te participeren. Nodig uit tot meepraten, creëer een digitale ideeënbus of ontwikkel een quiz, om de betrokkenheid bij burgers te verhogen. Laat ze meedenken en meepraten, of betrek ze bij de plannen die de gemeente maakt. Het is zelfs mogelijk om (online) interactieve workshops te organiseren.

3. Gebruik social media-strategieën
Gebruik social media om het bereik te vergroten. Combineer de verschillende beschikbare kanalen, om ook de traditioneel lastig te bereiken doelgroepen toch aan te spreken. Gebruik slimme targeting om de juiste mensen te bereiken, bijvoorbeeld om ze te informeren over een digitaal participatieplatform, een town hall meeting of een andere manier om ze bij de plannen te betrekken. 

Verdubbeling van de betrokkenheid bij herinrichting

Een gemeente besloot het stadscentrum opnieuw in te richten. Dat leidde tot weerstand bij bewoners, winkeliers en andere betrokkenen, vooral vanwege de onzekerheid over wat dat voor hen zou betekenen. Dat dit de belangrijkste veroorzaker van onrust was werd pas later duidelijk.

We werkten aan de burgerparticipatie in de gemeente, aan de hand van:
1.
Interactieve kaarten: waarop precies duidelijk werd wat er op welke plek zou wijzigen.
En waarop burgers de mogelijkheid hadden om zelf ideeën te delen.
2. Enquêtes: met vragen over wat betrokkenen belangrijk vonden, om niets over het hoofd te zien. Het bleek een laagdrempelige manier om veel informatie in te winnen.
3. Discussiefora: geleid door moderatoren. Burgers konden directe feedback geven, die ze in een aantal gevallen letterlijk terug hebben gezien in de aangepaste plannen.

Vooral het daadwerkelijk gebruik van de input van burgers, bewoners, winkeliers en andere betrokkenen droeg bij aan de uiteindelijke omarming van de plannen. We namen voor de gemeente veel onzekerheid weg, waardoor de weerstand verdween. 

Burgerparticipatie gemeente: inzichten uit wetenschappelijke studies

We baseren ons voor burgerparticipatie in de gemeente op onze uitgebreide ervaring, net als op wereldwijde wetenschappelijke studies. Uit een selectie van casestudies blijkt bijvoorbeeld dat participatie door burgers sterk bijdraagt aan de kracht van een democratie.

De participatie door burgers draagt bij aan het gevoel van inclusiviteit, onderlinge verbondenheid en saamhorigheid. Dat heeft effect op de concrete uitdaging en het draagvlak voor de oplossing. En dat heeft indirect effect, omdat het de effectiviteit van het lokale bestuur verbetert. Het resulteert in voordelen op de korte termijn én de lange termijn, waardoor investeringen zich dubbel en dwars terug betalen. 

Aan de slag met burgerparticipatie in de gemeente

Burgerparticipatie kent allerlei vormen, voorbeelden en niveaus. Zoek je een manier om burgers mee te laten denken, mee te laten praten of zelfs mee te laten beslissen? Wij hebben de ervaring en expertise die je zoekt. Stel ons je vragen, dan denken we graag mee over een passende aanpak en oplossing.